مساله چیست؟

کارل پوپر (فیلسوف علم) گفته است: زندگی سراسر مساله و حل مساله است.

روزی از یکی از اساتیدم که ید طولایی در فلسفه و عرفان دارند پرسیدم با این همه مساله در زندگی چه کنیم!؟

ایشان گفتند: ” از روبرو شدن با مسائل گریزی نیست. باید با مساله زندگی کنید. این تقدیر انسان است. هر چقدر بزرگتر شوید مسائل شما هم بزرگتر خواهند شد. انسان، حل المسائل است. بزرگترین مساله خودتان هستید! “

خاطرتان هست در کودکی چه مسائلی داشتیم؟

اینکه چطور امنیت خودمان را بدست آوریم، چگونه رضایت بزرگترها را کسب کنیم، چطور در دل دیگران جا باز کنیم، چه کنیم تا بزرگترها و قویترها ما را تایید کنند، برای تامین نیازهایمان از چه کسی کمک بخواهیم، چه کنیم تا دوستمان داشته باشند، از چه طریقی تنها نمانیم و …

کودکی ضعیف و آسیب پذیر و بی پناه. چه توقعی از او میرود وقتی توانایی مراقبت از خودش را ندارد. میترسد، میلرزد، در کوچکترین نیازهایش به دیگران وابسته است، اسیرِ جهانِ بیرون از خودش است، جهانی که از او قوی تر است.

ما به همه وابسته بودیم به همگانی که برخلاف تصور ما نمیتوانستند حتی از خودشان مراقبت کنند چه برسد از ما! باور ندارید!؟ همین الان به آنهایی که در کودکی وابسته شان بودید نگاه کنید، آیا واقعا آنطور که ما در کودکی تصور میکردیم شکست ناپذیر و قدرتمند هستند؟

اما حالا که بزرگ شده ایم نکند با همان مسائل زیست کنیم! آن مسائل برای کودکان است نه برای ما بزرگسالان. مسائلِ کوچک، کوچکمان میکند. اگر همچنان به دنبال کسی هستیم که امنیتِ ما را تأمین کند، از تنهایی رهایمان کند، دوستمان داشته باشد، به ما توجه کند تا حسِ ارزشمندی داشته باشیم، اصلا بجای ما زندگی کند؛ ما همچنان در کودکی فریز شدیم و خبر نداریم.

قرار بوده و هست که زندگی از طریق ما جاری شود. تک تک ما هدایایی داریم که باید به این جهان هدیه کنیم. با کوچک ماندن، هدیه در درونمان دفن خواهد شد!

باید برویم سراغ مسائل بزرگتر. اگر از من بپرسید مسائل بزرگتر چه هستند؟ به شما میگویم نمیدانم! مساله شما، مساله شماست و مساله من برای من است. مدتی با همین سوال زندگی کنید تا مسائل نمایان شوند. از خودتان بپرسید مساله الانِ زندگی من چیست که باید به آن پاسخ بدهم؟ آیا این مساله برای کودکی من است یا برایِ الانِ من؟

همچو کتابیست جهان، جامع احکام نهان

جان تو سردفتر آن، فهم کن این مسئله را

دکتر منوچهر خادمی

اگر تمایل داشتید مطالب مرتبط زیر را هم مطالعه کنید:


اگر ایمیل خودتان را در خانه معنا ثبت کنید ما شما را از مقالات، صوت و ویدئوهای جدید آموزشی خانه معنا باخبر میکنیم.

فقط کافی است ایمیل خودتان را در فرم زیر وارد کنید، ما ایمیل بی محتوا و مزاحم ارسال نمیکنیم:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *